keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Nelosten pulpettipelit

Nelosluokkalaisten kanssa ensityöksi teemme pulpettipelit (tunnetaan myös erakkopelinä), joka on todennäköisesti monelle vanhemmallekin tuttu peli. Pelin ideana on syödä niin monta nappulaa kuin mahdollista hyppäämällä toisen nappulan yli. Mitä vähemmän lopuksi jää nappuloita pelilaudalle niin sen paremmin on peli mennyt. Peliä voi pelata yksin tai parin kanssa. Peli on kooltaan pieni ja se mahtuu pulpettiin, joten joskus oppilaat voivat pelata peliä vaikkapa muilla tunneilla jos tunnin tehtävät saadaan ajoissa valmiiksi.

Työvaiheista selkeästi työläin on rimojen pyöristys. Koska koululla ei ollut valmiiksi pyöreää rimaa, niin oppilaat pyöristivät neliskanttiset rimat pyöreäksi hiomalla paloja hiomapaperias vasten. Tämä työvaihe kasvattaa varmasti oppilaiden pitkäjänmteisyyttä, sillä tappeja on pyöristettävä 20 kappaletta. Pelin muita työvaiheita ovat mm. suunnittelu, mittaus, sahaus, reikien mitoitus, poraus ja pintakäsittely puuvahalla/lakalla tai maalilla. Materiaalina käytämme vanerilevyä.

Valmiita lakattuja tappeja

Vahatessa käteen kannattaa laittaa kumihanska sillä  sienellä levitettävä vaha ei irtoa pelkällä vedellä käsistä!


 Valmis peli. Tämä kappale on pintakäsitelty lakkaamalla. Teimme peliin myös nappulaparkin (kuvassa yläreunassa), johon syödyt  nappulat  voidaan laittaa ja näin ne pysyvät tallessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti